2024 Almedalen 26 jun

Precisionsmedicin för alla – från diagnostik till behandling

arrangör:
Cancer Research Karolinska Institutet (CRKI) Karolinska Comprehensive Cancer Center (KCCC), Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK)
Medverkande:

Karin Liljelund, vice ordförande i Lungcancerföreningen

Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare vid Regionala cancercentrum i samverkan, RCC

Mattias Fredricson, chef för Avdelningen för utvecklig av hälso- och sjukvården på systemnivå vid Socialstyrelsen

Pernilla Grillner, verksamhetschef vid Medicinsk enhet för Högspecialiserad barnmedicin 1 på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset

Richard Rosenquist Brandell, professor på Karolinska Institutet samt föreståndare för Genomic Medicine Sweden, GMS

Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society

om panelsamtalet:

Screening – en undersökning av ett större antal människor – används för att hitta förstadier till en sjukdom eller för att upptäcka en sjukdom innan den har gett symtom. Att upptäcka till exempel vissa former av cancer tidigt ökar chansen att kunna sätta in rätt behandling i tid.

Införandet av precisionsdiagnostik förväntas leda till mer effektiv och ändamålsenlig vård. De nya metoderna möjliggör mer precisa behandlingar och skapar bättre förståelse för patientens tillstånd och prognos.

Trots fördelarna nämner experter också risker med en utbredd användning av precisionsdiagnostik. Ett exempel är risken för överbehandling – att patienter kan få behandlingar som inte är nödvändiga eller som är ineffektiva. Undanträngningseffekter, där andra patientgrupper kan få sin vård försummad på grund av resursallokering till precisionsdiagnostiska metoder, är en annan farhåga som nämns.

Hur kan precisionsmedicin implementeras i sjukvårdens vardag? Vilka är de största utmaningarna? Vilka sjukdomar är det samhällsekonomiskt relevant att inte screena för?

Detta ska dagens samtal handla om.

Se samtalet här

ALLA INSPELNINGAR HITTAR DU PÅ FOLHÄLSODALEN PLAY

Partners 2024

arrangörer

sponsor