2024 Almedalen 25 jun
Migrän – vems huvudvärk?
Anna Sundholm, neurolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset
Ellen Lillvall, neurolog på Capio Neurocenter samt ledamot i Svenska Huvudvärkssällskapets styrelse
Gustav Hadin, vice ordförande i Huvudvärksförbundet
Ida Drougge (M), ledamot i riksdagens finansutskott
Josefin Boman, enhetschef för välfärdspolitiska enheten på Kommunal
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
I åldersgruppen 25–40 år är migrän den tredje mest funktionsnedsättande sjukdomen. 1,5 miljoner svenskar lever med denna kroniska neurologiska folksjukdom, som framför allt drabbar kvinnor. Förutom ett stort personligt lidande innebär migrän stora påfrestningar för privatliv, kollegor och arbetsgivare. Kortidssjukfrånvaron är mycket hög. Dessutom finns det stora brister i statistiken på grund av sjuknärvaro då många går till jobbet trots pågående migränanfall.
Majoriteten av de migrändrabbade ska få sin vård i primärvården, men finns det tillräcklig kunskap och resurser för att kunna erbjuda dessa arbetstagare den vård de faktiskt behöver?
Vidare är bristen på neurologer stor vilket gör att tillgängligheten till vård påverkas ytterligare och därmed fördröjs tid till diagnos och optimal behandling. Och vem tar ansvar för dem som inte fått sin diagnos och som tvingas självmedicinera?
Migrän påverkar med andra ord hela samhället. Frågan som kvarstår: Vem tar ansvaret? Det kommer dagens samtal att handla om.