2024 höst
#vi forskar för livet – för patienternas bästa
Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket
Johan Hartman, professor i tumörpatologi vid Karolinska Institutet och överläkare i klinisk patologi vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Malin Gabrielsson (KD) 1:e vice ordförande i Regionstyrelsen i Region Västmanland
Maria Arroyo, samhällspolitisk chef på Johnson & Johnson
Sofia Segergren, generalsekreterare på Blodcancerförbundet
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Från kliniska prövningar till implementering – hur gör man?
Patienter vill delta i studier och de forskande läkemedelsbolagen vill ha patienter i sina studier och prövningar. En annan mycket viktig förutsättning är hälso- och sjukvårdens vilja och möjlighet att medverka i dessa prövningar och studier.
SweTrial är en nyckel på vägen. Regeringen har gett Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under 2025, och 60 miljoner årligen från 2026, för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Därmed får myndigheten uppdraget att både förbereda för och etablera ett nationellt partnerskap – SweTrial. Syftet är att skapa bättre förutsättningar framför allt för företagsinitierade kliniska prövningar genom att samla industrin från life science-sektorn, akademi, hälso- och sjukvården samt patienter för att få en bra process från prövning till implementering av nya behandlingar.
Antalet kliniska studier i Sverige har minskat under ett antal år, det är en trend som måste brytas. Dagens forskning är morgondagens sjukvård. Om Sverige fortsättningsvis ska vara en life science-nation i framkant måste alla samarbeta – akademi, industri, hälso- och sjukvård och inte minst patienter. Utan kliniska prövningar – inga nya behandlingar!
EM-168721