2024 höst

Vi pratar skit!

arrangör:
Johnson & Johnson
Medverkande:

Henrik Almlöf, verksamhetschef hos Mag- och tarmföreningen i Stockholms län

Marina Tuutma, specialist i allmänmedicin och ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen Värmland

Petter Malmborg, barnläkare och överläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhusets enhet för pediatrisk gastroenterologi och nutrition

Therese Fjällid, specialistsjuksköterska på Barngastromottagningen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset

Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society

om panelsamtalet:

I Sverige drabbas ca 3 000 individer varje år av inflammatorisk tarmsjukdom eller IBD Inflammatory Bowel Disease som det också kallas och det totala antalet sjuka börjar närma sig 100 000. Trenden för de autoimmuna tarmsjukdomarna är tydlig. Antalet fall ökar generellt i västvärlden och allt fler yngre personer drabbas. Sverige är ett av de länder i världen som har högst förekomst av de kroniska inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit, även kallade IBD.

Det är viktigt att sjukdomarna upptäcks så tidigt som möjligt eftersom de får betydande konsekvenser för den som drabbas, med behov av livslång behandling. Idag finns inga bra metoder för att identifiera vilka som kan utveckla sjukdomen. Det saknas också enkla kriterier för att ställa diagnos, och vi har begränsade möjligheter att förutspå hur det ska gå för den enskilda individen. Det leder till höga både mänskliga och samhälleliga kostnader, eftersom de har allvarliga problem och behöver mycket sjukvård under många år.

Som utomstående kan det vara svårt att förstå hur det egentligen är att leva med en inflammatorisk tarmsjukdom. Att den som är drabbad ständigt måste ha koll på var närmaste toalett är, planera dag som natt och samtidigt leva med magsmärtor.

Idag vill vi synliggöra de inflammatoriska tarmarna – ett tabubelagt tillstånd som inte syns på utsidan.

Se samtalet här

ALLA INSPELNINGAR HITTAR DU PÅ FOLHÄLSODALEN PLAY

Partners 2024

arrangörer

sponsor