Alzheimers sjukdom kommer smygande, och att fastställa en exakt tidpunkt för när den startar går inte. Den drabbade får allt svårare att klara sin dagliga livsföring när en allt större del av hjärnan skadas. Den som drabbas, och dennes anhöriga, märker en tilltagande glömska och svårigheter med vardagsbestyr.
Språk, tidsuppfattning och andra så kallade kognitiva förmågor försämras allt eftersom. Andra vanliga symtom är oro och ångest och även hallucinationer. Vanföreställningar och beteendeförändringar kan också förekomma. Även kroppsliga symtom förekommer vid Alzheimers sjukdom.
Sjukdomen präglas av ett stort stigma. Förnekelse när man ser sin anhörige bli glömsk, förvirrad och till slut sjuk. Skuldkänslor över att till slut kanske inte klara av att vårda den som inte längre kan vårdas i hemmet
Alzheimers sjukdom har ett utdraget förlopp under fyra till tio år, ibland ännu längre. Symtomen kan i tidig fas lindras, men förloppet går inte att hejda. Idag bedrivs en livaktig alzheimerforskning men det finns för närvarande ingen bot för sjukdomen. En sjukdom som inte bara drabbar den sjuke, utan alla i dennes närhet. En sjukdom många känner till men ingen vill prata om.
SE-NON-24-00019 24.10.2024
Evelina och Frida von Seth, anhöriga till familjemedlem med Alzheimers sjukdom
Henrik Frenkel, grundare av Alzheimer Life
Sven-Eric Söder, ordförande i Statens Medicinsk-etiska råd, SMER
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society